Indiana zvíťazila nad Miami vo finále Východnej konferencie

19.05.2014 Celý región

New York 19. mája (TASR) - Basketbalisti Indiany zvíťazili v noci na pondelok v úvodnom finálovom súboji Východnej konferencie play off zámorskej NBA nad Miami 107:96. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa Pacers ujali vedenia 1:0 na zápasy, ďalší duel je na programe v noci na stredu.

Prvý zápas medzi odvekými rivalmi, ktorí v play off od roku 2012 odohrali už 14. vzájomný duel, mal prekvapujúco jednostranný priebeh. Domáci sa rýchlo dostali do dvojciferného vedenia a pohodlný náskok nepustili z rúk až do úplného záveru. Rozdiel v skóre narástol v priebehu tretej štvrtiny až na 19 bodov, a hoci hostia z Floridy zlepšenou hrou dokázali znížiť manko, proti lepšie hrajúcim Pacers v nedeľu nemali šancu. Základom úspechu Indiany bol príkladný tímový výkon, keď až šesť hráčov - vrátane kompletnej základnej zostavy - nastrieľalo dvojciferný počet bodov.

Lídrom bol Paul George, ktorý k 24 bodom pridal aj sedem asistencií a päť doskokov. Veľké problémy miamskej obrane robil aj 218 centimetrov vysoký Roy Hibbert. Domáci pivot nechal zabudnúť na slabé výkony z predchádzajúcich zápasov a súperovi nastrieľal 19 bodov. "Takto má vyzerať tímový basketbal. Moji hráči si správne uvedomili, že toto je jediná šanca, ako zdolať tak silné mužstvo akým Miami bezpochyby je. Víťazstvo však netreba preceňovať, začali sme dobre, ale čaká nás ešte dlhá cesta," pochválil po zápase svojich zverencov tréner Indiany Frank Vogel. Jeho náprotivok na miamskej lavičke Erik Spoelstra bol nespokojný najmä s obrannou časťou hry.

"Dnes to bol z našej strany asi najhorší defenzívny výkon v celom play off. Dovolili sme súperovi strielať ľahké body spod koša i z väčších vzdialeností. Pozitívom je, že aspoň vieme, čo máme pred ďalšími zápasmi zmeniť," hodnotil duel kouč hostí.

Hlavnou ofenzívnou zbraňou obhajcov titulu bola hra dvojice LeBron James - Dwyane Wade, ktorí spolu zaznamenali 52 bodov. Vôbec sa však nepresadil Chris Bosh. Tretí člen miamskej "Veľkej trojky" výborne bránený Hibbertom premenil z poľa iba štyri z 13 pokusov a celkovo si pripísal na svoje konto iba deväť bodov. "Ručím vám za to, že druhý duel bude aj z mojej strany úplne iný. Neviem prečo, ale dnes sme jednoducho nehrali svoju typickú hru," nechal sa počuť Bosh. On a jeho spoluhráči budú mať možnosť na nápravu v utorok, druhý duel série sa hrá opäť v Indianapolise.

Play off NBA:
Východná konferencia - finále
INDIANA - MIAMI 107:96 (30:24, 25:21, 28:25, 24:26)
Najviac bodov: George 24, West a Hibbert po 19 - Wade 27, James 25 (10 doskokov), Andersen 14,
18.165 divákov
(stav série: 1:0)
 

Vyberte región